tiistai 10. joulukuuta 2013

"Oi Suomi katso sinun päiväs koittaa.."

Liikuttunut. Haltioitunut. Lämmennyt. Innostunut. Kyynelehtinyt. Muistoista rikastunut.

Joulun alla kyyneleet tuppaavat olemaan tavallista herkemmässä. Paikoissa joissa muistellaan, omat muistot tulevat ja lataavat herkkyyskertoimet uusiin ulottuvuuksiin. On aika kyynelten tulla. Nämä kyyneleet ovat ilon ja onnen kyyneleitä.Meillä on itsenäinen isänmaa. 
Vietin itsenäisyyspäivää Tampere-talolla niin kuin monet muutkin, tosin villasukkani ei tipsutelleet punaista mattoa pitkin. Istuin kotiaitiossa, ja seurasin kättelijöiden loputonta virtaa. Ja opin paljon pukuetiketeistä, muodista, juhlaruuista ja sen sellaisesta. Kuvittelija  siirtää edelliset tiedot taka-alalle ja satsaa tunteen määrään ja laatuun. Ja olihan sitä tarjolla. Lahjaksi saatu konsertti. Jopa Naskartelija, joka ei yleensä kättely eikä pukukoodiseremoniaa seuraa istahti viereeni konserttia katsomaan.


Musiikki, laulut, kuvat luonnosta, runot, tekstit sekä Tampere- talon upeat puitteet tarjosivat yltäkylläisen nautinnon. Paikalla olleet, toimittajien haastattelemat vieraat kertoivat olleensa liikuttuneita konsertin monipuolisesta annista.
Tunteita nostattava esitys sai ansiokkaan päätöksen Finlandiasta. Eniten kosketti juhlissa olevien kunniavieraiden, sodan veteraanien, kasvoilta luetut liikutuksen merkit.Minun kosketukseni sotaan on kirjojen ja vierailta kuultujen tarinoiden varassa, sillä isä ei sodasta koskaan suostunut kotona puhumaan. Vanhempieni lauseiden välistä poimin sen tiedon joka sai minut pelokkaana kysymään isältäni; jos sota vielä joskus tulee, joudutko sinä sinne uudelleen. Isä huokaisee ja vastaa, korkeintaan tykin piipun krassiksi. En ihan täysin ymmärtänyt vastausta silloin, mutta jälkeenpäin olen monesti miettinyt vastauksen sisältöä.


Maan korvessa kulkevi lapsosen tie...

13 kommenttia:

 1. Kerrankin näyttivät ohjelman myös ulkomaille suorana ja katsojillekin oli kuultavaa ja nähtävää, todella kaunis tilaisuus, toivoisin jatkuvan samoissa merkeissä tulevinakin vuosina. Lapsikuoron Finlandia oli todella huikea esitys.Kiva oli kuulla pitkästä aikaa myös Maan korvessa -laulu, sitä ei juuri usein esitetä, eikä varsinkaan noin hienosti.
  Minun isoisäni oli sodassa, mutta ei koskaan puhunut siitä. Vanhemmat ovat kertoneet, miltä nuorena tuntui pimennettyjen ikkunoiden takana pommikoneiden viuhuessa yli, mutta elämä silti jatkui arkiaskareineen.

  VastaaPoista
 2. Sirokko
  Olipa hieno asia että näit(te) ohjelman siellä. Eikö ollutkin aivan upea juhla? Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että haluaisin juhlan jatkuvan samoissa merkeissä edelleen.

  Sodan kokeneet ja siitä selvinneet ansaitsevat täyden kunnioituksemme samoin on niiden, jotka olivat kotona ja koettivat selviytyä miten taisivat. Ei ollut leipä järin leveä ja pelko alituisena vieraana.

  VastaaPoista
 3. Samoissa aatoksissa. Lahjaksi saatu konsertti, kuten sanoit. Ttuntui todella että myös tv-katselijana pääsiihan eri tavallaosalliseksi juhlatunnelmaan, kuin linnan juhlissa aiemmin. Ja esiintyjät panivat parastaan!

  VastaaPoista
 4. Inna Vaara

  Niinpä, onhan se paljon mielenkiintoisampaa kuunnella ja katsoa konserttia kun katsoa ihmispaljoutta tungeksimassa teeveekameroiden edessä.
  Joo ihan parasta olivat kyllä konsertin kaikki esiintyjät!

  VastaaPoista
 5. Tämän vuotinen linnanjuhla onkin saanut monelta kiitosta ja erityisesti sen konsertti osuus.
  Kyllä sitä itsekin sai itkua niellä, kun Maan korvessa kulkevi...ja Lapinäidin kehtolaulua kuunteli.
  Epäilen vaan, että ei tällaisesta saada kovin usein nauttia.

  Aivan ihana bannerikuva sinulla!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa
   Todella koskettavia kappaleita oli konserttiin valittu.
   Toivotaan että saadaan vastakin nauttia k.o.n tapaisesta juhlasta.

   Bannerikuva on viime talvelta, keväthahgilta järven rannalta kuvattu.

   Poista
 6. Itsenäisyyspäiväjuhla yllätti positiivisesti. Edellisvuosista poiketen katsoin sen kokonaan, juuri konsertin ansiosta. Todella koskettava. Nautin erityisesti konsertin hienosita kuvista ja videoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ameba Donna
   Konsertti oli monella tavalla viihdyttävä. Mitä se olisikaan ollut paikan päällä, kun kotikatsomossakin liikutuin kyyneliin. Pidin juhlasta kovasti.

   Poista
 7. Samat tunteet täälläkin pulpahtivat esiin itsenäisyyspäivän ohjelmaa seuratessani.

  VastaaPoista
 8. Arleena
  Meitä on sitten monta samoin ajattelevaa..

  VastaaPoista
 9. Samanlaiset tunnelmat täälläkin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä alkaa olla koolla jo melkoinen samoin ajattelevien kerho..

   Poista
 10. Perässähiihtelijänä liityn myös minä tähän samoin ajattelevien kerhoon.

  VastaaPoista