torstai 21. marraskuuta 2013

Lainatut lauseet

Minulla on pieni kirjanen, johon olen kerännyt sattuvia sanoja ja runoja. Leikellyt lehdistä haastattelunpätkiä ja liimaillut niitä kirjaani. Sateista harmaina päivinä olen ruokkinut itseäni tutustumalla niihin yhä uudelleen. Tekstit jotka jo ammoin ovat käyneet kohti, eivät ole menettäneet tenhoaan aikojen saatossa.


Viimeksi lukemani Frank Mc Courtin kirja Amerikan ihmemaassa on edellä kerrotussa mielessä suoranainen ilotulitus. Miten joku osaa käyttää sanoja niin, että ne kolahtavat kohti ja ravistavat hereille? Nyt pitää suoria itsensä kirjastoon hakemaan Seitsemännen portaan enkeliä. Luetut aatokset saavat aikaan tunteen, noin minäkin käyttäisin sanoja jos osaisin. Hyvä että Frank on osannut.Miten kirjat vaikuttavat minuun? Kukkeimmassa nuoruudessani muistan lukeneeni kirjan Sirkka ja serkku, ja oli tiedostamatonta tai ei, kuvittelin itseni Sirkaksi josta hieman puuteria ja huulipunaa käyttämällä ja lainaleningissä sukeutui kaunotar vailla vertaa. Askel tuhkimosta illan ykkösdaamiksi ei olisi täydellinen, ellei komein kavaljeeri olisi tarttunut syöttiin ja myöhemmin ihan oikeasti rakastunut Sirkkaan. Mainiota haavehöttöä oli kiintoisaa lukea teini-iän tuiverruksissa.


Myöhemmin Margaret Mitchellin kirja Tuulen viemää korvasi monenkertaisesti edellisen ja avasi samalla sisällissodan historiaan yhden kuvakulman. Elokuvan Rhett Butler kasvatti Scarletiaan ironisin sanakääntein, joista unohtumattomin on vertaus muuliin. Muulivertauksesta tuli pitkäksi aikaa ohjenuorani, siitä huolimatta että minut kasvatettiin vähän itsestäni luulemaan.Mikäkö minut on saanut edellisiin aatoksiin? No tietenkin seuraava lainaus; Hänen ystävänsä puhuivat hyvästä mausta ja olivat kaikki eri mieltä kanssani kun sanoin että hyvä maku pomppaa esiin kun mielikuvitus kuolee. Ilma oli hyvästä mausta raskas, enkä minä voinut kunnolla hengittää.
/Frank Mc Court

Bloggaajan "urani" on ollut jo aika pitkä ja muistelisin ensimmäisen blogini kirjoituksien joukossa olleen postaus hyvästä mausta. Jo silloin mietiskelin mitä hyvä maku on. Tiedätkö Sinä? Haluatko kertoa sen minulle?

8 kommenttia:

 1. Mitä on hyvä maku?..hmm..Ihan ensinmäiseksi tulee mieleen että se perustuu johonkin kauneusarvoihin..yksilön kokonaisvaltainen kokemus ja arvomaailman sanelema..

  VastaaPoista
 2. Totta kauneutta pitää olla ja sen määrittämään joku tai jotkut. Arvomaailma vaikuttaa myös, ilman muuta. Taitaa olla yhtä monta hyvää makua kun on ihmistä.

  VastaaPoista
 3. Niin, mä myös mietin, että mihin hyvä maku elämässä perustuu?
  Se varmaan tarkoittaa ihan kaikessa elämässä tulleisiin asioihin.
  Se voi tarkoittaa vaikka vaatetusta, parivalintaa. kukkien valintaa tai ihan mitä tahansa valintaa..mikä elämäsä tulee eteen.
  Mutta hyvä maku myös voi olla valinta siittä kaikkein kauneimmasta, eli luonnosta, siinä on hyvä valinta jokaiselle meistä, ja sä olet sen ainaskin huomannut ja valinnut tärkeäksi osaksi elämääsi.
  Hyvää marraskuun loppua sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja elämässä löytää itsensä milloin mistäkin, valitsemassa oikeaa tietä ja sanoja ja totta on, oma puoliskokin on valittu hyvällä maulla. Enpä ole tullut ajatelleeksikaan.

   Luonto tarjoaa meille parhauttaan, ja ilmaiseksi, sen kun aina muistaisi.
   Samoin sinulle hyvää marraskuun loppua.

   Poista
 4. Jos kuulen, että jollakin on hyvä maku, niin ajatukseni menee naiseen, joka pukeutuu ja sisustaa kotinsa tyylikkäästi. Edellyttää kyllä yksilöllisyyttä ja valitettavasti myös rahaa täytyy olla.

  Nyt kyllä lähden keittämään hyvänmakuista kahvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin juon kupin kahvia ja toivon että se olisi myös erittäin hyvän makuista.

   Poista
 5. ..."minut kasvatettiin itsestäni vähän luulemaan" osui ja upposi minuun.
  Niin minutkin, luulisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa Liisa!
   Joskus sanat osuvat ja uppoavat, eikä niitä senjälkeen enää unohda, jos kohdalle kolahtavat.
   Niin se on.

   Poista