tiistai 18. helmikuuta 2014

Penni ajatuksistasi
Vähälumisen talven etuihin kuuluu eittämättä rautatiellä kävely. Jäljistä päätellen en ole ainut, radan tähän tarkoitukseen löytänyt. Liikenne radalla lakkasi jo aikapäiviä, ellei kesän resiinarallia lasketa mukaan. Virkistyskäyttöön otettu resiina on ollut keksijältään hyvä idea, itsekin resiinan kyytiä kokeilleena huomasin innostuneeni asiasta. Sunnuntaisin taivallamme neljän kilometrin matkan, jonka puolimatkassa juodaan kahvit ja käännytään takaisin. Kuljemme peräkanaa kuin köyhän talon porsaat. Naskartelija antaa minun kulkea edellä, sillä hänen vauhtinsa on minulle liikaa. Paljon sanoja ei vaihdeta, mutta ajatus kulkee mitä ihmeellisimpiä uria.

Penni ajatuksistasi sanon, kun haluan kuulla luonnon äänien keskeltä hieman puhetta. Naskartelija arvuuttaa minulla hies-ja rauduskoivun eroa pienistä koivunaluista. Rauduskoivu, se arvokkaampi on puusepän käyttömateriaali. Kun luisuttaa kättään pitkin koivun ohutta vartta, se tuntuu karhealta. Aina oppii jotain uutta.


Kerron naskartelijalle tarinan johon sekoittuu vanhempieni kertomus radan rakentamisvaiheesta, sillä oma tunteeni rautatien käytön loppumisesta saa kaihon kukkimaan, sanon, ajattele niin paljon työtä tehtiin, mitä tuumaisivat rautatien rakentajat nyt nähdessään radan hiljenneen.


Olisipa somaa, jos vanha lättähattu palaisi liikennöimään kotikuntani ja kaupungin väliä. Lähellä rataa oleva kotini olisi passelilla etäisyydellä ja rautatiehen on aina liittynyt vahva romanttinen pläjäys Suomi-filmin historiaa, aina Matista ja Liisasta alkaen.
Top, top, top, topparoikka tulee, sen kun antaa tulla vaan!!!!
Tiedätkö sinä, mikä on topparoikka?12 kommenttia:

 1. Ihana postaus :)
  Naskartelija, hauska nimitys.
  Nyt on kevättä rinnassa, toivotaan ettei pakkaset enää pauku.
  Iloista viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seijastiina

   Kevättä on, sillä talitintit ovat vaihtaneet melodiaa. Epäilevänä Tuomaana luulen vielä lunta ja pakkasta nähtävän, Katotaan.

   Kiitos toivotuksista!

   Poista
 2. Hauska postaus :)
  Oli ihan pakko googlettaa topparoikka, muistan joskus Pappan puhuneen, mutta en millään enään saanut mieleeni... mutta bittiavaruuden mukaan se on rautatienrakentajien työryhmä. Näyttää Tapio Rautavaarakin laulaneen aiheesta :)

  Joskus lasten kanssa on tullut matkustettua lättähatulla Turusta - Naantaliin Muumimaahan... se oli hauska reissu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ameba Donna
   Wikipedia kertoo, että topparoikka on rautatien rakennusporukka. Naskartelija taas, että topparoikka kulki resiinalla ja kunnosteli rautatietä. Kumpaa mediaa uskoisin?

   Lättähattu olisi niin paras.

   Poista
 3. Jälleen niin hyväntuulinen postaus!!
  Nyt sitten minäkin erotan hies- ja rauduskoivun toisitaan :)
  Kyllähän etenkin Suomi-filmeistä on topparoikka tuttujuttu ja resiinankin muistan lapsuudesta.

  Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa
   Suomi-filmit kertovat menneestä ajasta niin, että historian havinan miltei tuntee, niitä tullee katselluksi eri merkityksin nykyään.

   Kiitos samoin.

   Poista
 4. Topparoikka sanana oli tuttu, mutta merkitys unohtunut, palautui mieleen googlettamalla. Olisikin kiva, jos saisi vanhat rautatiet takaisin, minun kotikulmiltani rata on purettu jo aikoja sitten, saisi edes uuden rautatien vanhan tilalle, jota pitkin pääsisi Helsinkiin nopeaan. Harmi, tykkään junamatkailusta.
  Kiva patikkaretki, kaikenlaista oppii ohi mennen, lukijakin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko

   Jokainen kävelyretki metsässä on minulle oppitunti. Naskartelijan luonnon tietämys liikkuu ihan eri ajassa kuin kirjoittajan. Minä tunteilen, hän kertoo oppimastaan.

   Rautateillä matkustamisessa on lumovoimaa.

   Poista
 5. Sana on tuttu, mutta.... jotai junaan liittyvää kuitenkin. Aivan ihana piirus♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiris
   Tämä on niitä vanhoja piiruksia, on ote vähän herponnut siveltimestä.

   Tulispa edes pilkahdus aurinkoa.

   Poista
 6. Kiva kävelyreitti, vaikka suru junaliikenteen hiljenemisestä. Mekin aina Ukin kanssa kuljemme pidemmillä matkoilla peräkanaa ja Mummi edellä jotta saa tasata vauhtia. Kaupunkikävelyillä tykkään mennä rintarinnan ja joskus jopa käsikädessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Inna V.

   Metsäretkellä peräkanaa, kaupungissa Hoo Moilasina, kotikunnassa joskus jopa käsi kädessä.

   Näin se menee.

   Poista