keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Tunnen sään


"Ei lämmin luita riko, ei vilu vaivoja vähennä."
Näillä on näinä päivinä menty, iho nihkeänä, suu janoisena, mutta minä en valita. Sillä,  joka talven pakkaset muistaa, se ei kesän lämpöäkään pahana pidä. Enpä tiedä mikä on saanut taas iloisesti pulpahtelemaan nämä kansan viisauksiksikin luokitellut lauseet. "Otsasi hiessä sinun pitää leipäsi ansaitseman" lienee peräisin suuresta kirjasta, mutta kun liikettä ansaitsemiseen ei ole ja silti otsa on hiessä, voi päätellä että huh hellettä, sano sika pakkasta. Saattaapa tästä nyt vetäistä sellaisen harhapäätelmän että Kuvittelija on viettänyt liikaa aikaa auringon paisteessa. Totta sekin, mutta myös varjoon suojaan on  kiirehditty alta polttavan auringon.Säiden äkillistä muuttumista olen nyt saanut seurata ja toisaalta ihmetellä, sillä lähes kaikkea on saatu taivaan täydeltä. Aamulla herätessä on aurinko paistanut seestyneen järven pinnalla samalla se on värjännyt koko maiseman sellaiseen loistoon, johon ei ole sanoja. Lähes hartautta tuntien olen hipsutellut aamukasteisessa ruohikossa rantaan. Istunut tutulle kivelle ja huokaillut kaiken kauneutta. Tosin melko nopeasti myös nostanut peffani kiveltä ja hakenut suojaa hyttysiltä, jotka kevät on herättänyt inisemään ja toimimaan veripalvelutöissään.Säätietoja puolella korvalla kuulevana sain idean poikasen, käydäänpä kokemassa katiskat ennenkuin luja läntinen tuuli tekee niiden nostosta extreme-lajin. Ja oikeassahan ne meteorologit ovat, iltapäivällä alkoivat pilvilampaat kasvattamaan korkeutta ja muuttamaan väriä. Senkin olen näinä päivinä oppinut, että harmaat pilvet puskevat sadetta, paljon, ja suuria pisaroita jotta ihoon sattuu. Salamointihan se on, mikä saa Kuvittelijankin hiljaiseksi ja kyyristelemään sen mahdin edessä. Ja kun UKKO-UKKO taivaan kannella alkaa kolistella kattilan kansia, silloin on pois oksat ja männynkävyt. Pillit pussiin ja menoksi. Kotona tehdään sadekartoitus, tarkastetaan kasvihuone, kerätään kotiloetanat ja vietetään sadesiestaa sisällä vaakatasoisessa vedossa.Eikä aikaakaan kun ikkunapellit kolisevat ja totta kuin mikä, sataa peukalonpään kokoisia rakeita, joita sitten ihmetellään ja kuvataan, ennenkuin ehtivät sulaa. Tällaista tämä Suomen suvi parhaimmillaan on, sadekin on trooppista plaatua, vaikka tunne sää-ohjelman meteorologi toista väittikin.


 Ja kun mökillä on niin huikea vetovoima näin kesäisin, unohdetaan hetkeksi ne hyttyset ja palataan taas sinne, onnen ja auvon lähteille. Ihaillaan hetkinen sateesta kosteaa nurmikkoa ( sekin pitäisi taas leikata) ja painutaan mökin suojaan odottamaan unen hellää hoivaa.Ja jos nukku tulee herätään virkeänä sateiseen aamuun. Lämpötila on laskenut 26 asteesta 12, ja se tuntuu iholla ja hengityksessä. Aamusauna lämpiämään ja saunasta uimaan. Huikea kokemus sekin, kun ilman lämpötila on paljon veden lämpötilaa matalampi. Vesi tuntuu lämpimältä kuin linnunmaito. Mitä se sitten tarkoittaakaan, sillä sananlaskuilla tässä aloitettiin ja sananlaskulla lopetetaan. Tämä seuraava on rakkaan äitini yksi vakiosananlaskuista joilla hän pikku pömpöösejään herätteli uuteen päivään; "Täällä vaan maataan ja mä olen jo käynyt Loukaskosken auringolla, ennenkuin veräjä nousi."Blogini vierailijoille tiedoksi, kommentoimiseni edellä kerrotuista syistä viivähtelee, mutta aina kun palajan takaisin virtuaalipoluille käyn teitä tervehtimässä. Monin rakkain terveisin Kuvittelija!
24 kommenttia:

 1. Sinulla ihana kesä ja kiva kuvaus siitä! Panitko rakeita pakasteeseen. Itse laittaisin, jos joskus noin suuria saisin tai joutuisin kokemaan.

  Oikein hienoja kesähetkiä sinne jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruska
   ei laitettu pakasteeseen, ei. Ne suli niin kovaa vauhtia kädessä, että hyvä kuin kuvaamaan ehti.

   Kiitos toivotuksista, samoin sinulle!

   Poista
 2. Voi sinua ihana säätyttö! Järvikuvasi ovat kerrassaan henkeäsalpaavat. Hyppäsin heti oitis uimaan... uuuuh.... iihanaa. virtuaalisesti talviturkki heitetty. Varmaan huomasit, kun ihan hiljaa istuin aamusaunalauteilla ja laulaainisin (se olin siis minä, enkä hyttynen)... :)
  Hui mitä rakeita!
  Mitä parhaimpia vaihtelevaisia kesäpäiviä mökkiläisille !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiris
   Sinäkö se nipistit minua kun olin uimassa, arvasin sen....

   Maaseuden sydämessä auvo ja onni vierailee säidenkin muodossa.

   Poista
 3. On suven auvoista oloa, on, on. Samanmoista kesää täälläkin, paisti rakeita ei ole tullut ja lämpimät jatkuu. Ei vain malta ola tuvan puolella, ulos mieli tekee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii
   Kävin lukemassa ihanista aamuistasi ja päivistäsi..

   "On kesän kirkas huomen.."

   Poista
 4. Ensimmäinen sininen järvi-taivas kuva ja viimeinen järven ruohokuvajainen - niitä katselee mielellään. Linnunmaito? Mistähän se todella tulee. Joku varmaan vastaa, toivottavasti.

  VastaaPoista
 5. Inna Vaara
  Järvi on paras paikka huoltaa itseään monin erin tavoin.

  Linnunmaitoilmaus on vanha tuttu, joku lienee joskus maistanut??

  VastaaPoista

 6. ... joka talven pakkaset muistaa, se ei kesän lämpöäkään pahana pidä....

  Totta! Yhdeksän kuukautta tätä on odotettu, nyt nautitaan.

  Mikä tyyneys järven pinnalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susu
   Jep, jep, pitäisi pukeutua valkeaan hulmuavaan lakanaan, johon on pää on pujotettu reiästä. Siinä taitaisi kylmä-Kallet tippua, mutta väliäkö hällä.

   Poista
 7. Sinnekö ne raesateet tulivat, joita TV:n säätiedoituksessa jonnekin lupailivat. On uskomattoman isoja palleroita, mutta kun ei ole pakkasia, niin noitahan ihastelee ilokseen, eikö :) Täällä ei pisaraakaan ole sadellut ja helle jatkuu. Se on hyvä, sillä parempi helle kuin pitkä talvi.

  Ihana sinityyneys järven pinnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orvokki
   Täällä on satanut jo useampana päivänä, mutta senjälkeen taas paistanut ja aurinko mollottanut täydellä terälllään.

   Rakeita tuli vain pieni kerros.

   Poista
 8. No onpas rakeilla kokoa! Meillekin voisi muutama hentonen pisara tulla...yöaikaan.
  Niin hienot järvikuvat olet jälleen ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa
   En minäkään ollut uskoa että noin isoja voi rakeet olla. Ja ehtiväthän ne sulaakin pikkuisen ennenkuin kuvan ehti ottaa.

   Poista
 9. Meitä on todella hellitty viime viikkoina auringolla ja välillä sateellakin. On tämä kesä kaunista ja joka kerta yhtä ainutlaatuista. Nautitaan talven varallekin.

  VastaaPoista
 10. Hienot kuvat vesistöstä olet ottanut. Nuo rakeet on kyllä hurjat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harry K.
   Tyynellä ilmalla on vesissä kameravoittoista vetoa.

   Poista
 11. kiitos tästä mieltä sykähdyttävästä postauksesta:))

  VastaaPoista
 12. Tuota huikean sinistä järvimaisemaa en voi olla ihmettelemättä, enkä kyllä noin suuria rakeitakaan. Eivätkö ne jo hakanneet kaiken uuden kasvun tuusannuuskaksi??? Meillä ei ole satanut eikä ukkostanut, jostain kaukaa kaukaa on jotain kuulunut, varmaan sieltä teiltä asti.
  Kuumaa on ja tulee jo "Hiki laiskan syödessä".
  Hyvää kesää sinulle :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuna
   rakeita ei tullut paljon, mutta ihmettelemistä riitti niiden koossa.

   Samaa hikeä pukkaa täälläkin.

   Poista
 13. Minä uppoan tuohon siniseen järveen, vesi on varmaan jo lämmennyt sen verran, että minäkin tarkenen, saapi tulla vettä ja rakeita, hällä väliä, ihana tyyneys ja hiljaisuus. Lämmin vesi on suomalaisissa järvissä sellainen harvinaisuus, että kyllä sitä voi linnunmaidoksi nimittääkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko
   Vesi on uitavaa, ja se tarkoittaa minun tapauksessani lämmintä.
   Tyyneys ja hiljaisuus on tarttuvaa laatua, huomaan rauhoittuvani kun istua katselen veden läikettä.

   Poista