lauantai 26. huhtikuuta 2014

Rakkaat säilötyt muistot osa1

Tavaroiden säilytys on tullut elämääni jäädäkseen. Se todentui tänään, kun siivosin mökkimme nurkkia. Istuin käsi poskella miettimässä, milloin minusta on tullut tällainen hamsteri? Nurkat on vääränään tavaraa joihin minulla näyttää kehittyneen säilömis-suhde. Onko säilömis-suhde niin rakas, etten voi sitä irtisanoa, vai onko äidin tavaramääritelmä vihdoinkin löytänyt oivan kasvupaikan minussa. "Ei mitään tavaraa ihminen säästä, mitä se ei kymmenen vuoden sisällä tarvitse."
Tarvitsin siis tuolia tänään, kannoin sen ulos kuvatakseni sitä auringonpaisteessa.
Tuoli löytyy mökin n.s. navetasta, edellinen omistaja on sen maalannut kauneimmalla värillä mitä kaupasta on sattunut löytämään. Muistelin, että lapsuuskodissani oli samanlaisia tuoleja, tosin vihreitä. Tähän tuoliin minut sitoo lapsuusmuistot, joten ei tätä voi kierrättää. Tämän ääressä vaalitaan muistoja.


Nämäkin ovat edellisen omistajan peruja ja oiva näyte käsityötaidosta.Olen siistynyt huoneen ja asetellut tavarat seinälle ja matot lattialle. Matot tuovat mieleen äidin helskyttelemässä kangaspuilla. Kuuluvat sarjaan: lapsuusmuistoja vaalitaan näiden äärellä.


Entä sitten nämä? Onko minun toteutumaton toiveeni ollut Paula-tyttö? Joka Tuuterin puvussa kaataa kahvia ja hymyilee aurinkoisesti kameralle. Ei muuten onnistu näillä rahkeilla. Käsi väpättää jo muutenkin, ja kansallispuku on varmaan kuuma kahvinkaatajalle, tai mistä sen tiedän, ei minulla ole koskaan ollut kansallispukua. Mutta tyhjiä kahvipurkkeja minulla on.

Muita mainitsemisen arvoisia tavaroita on kehto, kirnu, separaattori, kangaspuut ja arvelisin että Afrikasta tuotu puinen rumpu. Jos musiikillinen sisäinen ihmiseni sattuisi heräämään, se todennäköisesti soittelisi rumpusooloja ja välitöinään hoitaisi luomutilaa josta asiakkaat saisivat ostaa vastakirnuttua voita ja lypsylämmintä luomumaitoa. Kehto jää todennäköisesti seuraavan sukupolven päänvaivaksi, sillä  mikään luomu ei saa Kuvittelijalle aikaan syntymän ihmettä, niin arvelen.
Kysytte ehkä, tuliko siitä siivouksesta mitään? Kyllä vainenkin, sauna ja kamari on puti puhtaat ja uudet "kevätverhotkin" tuli vaihdettua siinä samalla.


Seuraavalla kerralla toinen osa sarjasta rakkaat säilötyt muistot tavaroissamme.18 kommenttia:

 1. Hienoa, että ihmisellä on mökki missä säilöä muistoja. Ehkä ihan hyvä, ettei minulla ole...ainakaan vielä. Hetken kyllä jo kävi mielessä, että ostan vanhemmiltani mökin ja kolmen sukupolven muistot siinä ohessa.. ei apua, eihän minulla ole edes autoa millä sinne mennä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko
   Ilman muuta kannattaa ostaa mökki vanhemmilta jos hiukankin tuntee nostalgisia värähdyksiä tämän nähdessään.
   Toinen asia sitten on, onko tässä säilömisessä mitään järkeä.

   Poista
 2. Niiii kyllä jotakin täytyy pakosti säilöä. Inventaario kyllä kannattaa joskus pitää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. TainaTee
   Entäs, jos inventaariopäivät ovat todella hakusessa?

   Poista
 3. Ihania muistoja ja kyllä niitä pitääkin säilöä... tietyissä rajoissa :)
  Alimmainen kuva on erittäin kaunis.

  VastaaPoista
 4. Äitinikin aina tuta 10 vuoden päästä tarvimis lorua iskosti meille jälkikasvulleen, lapsena ja nuorenakin sille naurahti enkä varmaan ikinä kerää vanhaa romua nurkkiini, en niitä tarvi. Hih, miten sitten onkaan käynyt, sen varmaan arvaat. Ja on sen sanonnan sitten omatkin muksut muutaman kerran kuulleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mummeli

   Omat lapsukaiseni osaavat poistaa turhaa tavaraa kirppiksillä. Sekin vaatii ylimääräistä ponnistelua.

   Muistan itse aiemmin ajatelleeni etten koskaan ryhdy äitini kaltaiseksi tavaran kerääjäksi. Tässä sitä ollaan...

   Poista
 5. Nostalgiaa, hiljaista historiaa. Tuo tuoli on kuin karamelli!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiiris
   Terkkuja karamellikuvauksista!
   Historiasta varmaan onkin kaikki kiinni, haluan tallentaa jälkipolvelle miten ennen on eletty.

   Poista
 6. Toisinaan harmittaa, mitä kaikkea on tullut hävitettyä...mutta useat muutot ja asunnon pieneneminen on pakottanut "turhasta" tavarasta luopumaan.
  Tuolikuva on kyllä vallan ihana.

  VastaaPoista
 7. Sirpa

  Jos olisi tullut useammin muuttoja vastaan, tuskin tätä tavaramäärää olisi tullut mukanaan raahatuksi. Mökillä ovat hyvässä suojassa. Joskus tulee miettineeksi mistä tuollainen säilömisvimma kertoo.

  VastaaPoista
 8. Muutot ovat todellakin hyvä tapa päästä eroon tavarasta. Onneksi omissa muutoissani olen pystynyt karsimaan maallista omaisuutta. Tuollaisia purkkeja en kyllä raskisi heittää pois. Ovat muuten arvokkaita, vink, vink, jos tulee rahapula.

  Ystäväni on tyhjentänyt lapsuudenkotiaan jo neljän kesän ajan, sisarukset hankkivat sinne aina roskalavan ja siivoavat vanhempiensa omakotitaloa lomillaan. Kaikki on säästetty. Siis ihan kaikki.

  Esineissä on tunnearvoa, mutta kyllä niistä voi toisinaan luopua. Olen itse kirjoittanut tarinoita esineistä ja muistoista, se on hyvä tapa säilöä, valokuvaaminen myös.

  VastaaPoista
 9. Susu
  Totta puhut. Kuvat ja kirjoitukset tuovat muistot lähelle ja vievät huomattavan vähän tilaa. Muuttoja meillä ei ole ollut, siitä johtuu tämä säilytysvimma.

  Tiedän, että lapsemme aikanaan ihmettelevät, kenties nauravatkin näille aarteille. Meille ne tulevat aina merkitsemään enemmän. Olemme tunteneet niiden ent. omistajan ja kuulleet tarinoita elämästä jota ennen vanhaan on eletty. Ihan kaikkeen liittyy tarina. Pitäisi osata kertoa tarinaa tavaroista, niiden tekijöistä ja tietysti ajankuvaa..

  VastaaPoista
 10. Kun löytää jotain vanhaa ja miten esine tuo mieleen semmoisia muistoja mitä ei luullut enään olevan olemassakkaan. Elämään kuuluu myös muistot, niin hyvät kuin huonotkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harry
   Tietynlaista muistin virkistystä tapahtuu, kun katselee kangaspuita, kirnua tai rukkia. Muistaa asioista jotka ovat ainakin välillisesti unohtuneet.

   Poista
 11. Kivoja vanhoja muistoja liittyy esineisiisi, kannattaa laittaa esille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arleena
   Varasto toimii ikiomana museona ja tavaroiden säilytyspaikkana.

   Poista