keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Vastauksia, pohdintaa ja muutama kysymys

Kun kuulee oman äänensä ensimmäistä kertaa esim.videolta, ei  sitä omakseen heti tahdo tunnistaa.Tuollaiseltako ääneni kuulostaa? Ihanko totta, että nauran tavalla, jolloin kaikkien muiden äänet jää varjoon. Mistähän sekin johtuu, että puhuessaan oman äänensä kuulee ihan erilaisena?Vähän samantapainen juttu on valokuvan kanssa. Kuvassa on iso joukko ihmisiä, siitä huolimatta silmä hakeutuu omiin kasvoihin ja kroppaan. Tuoltako minä näytän? Seisonko aina noin etukumarassa. Onko suuni aina auki ja nuo kaksoisleuat, kuuluvatko ne todella minulle?
Itsekriittisyydellä ei tunnu olevan ylärajaa.


Edellisestä oppineena huomaan, että on äärimmäisen vapauttavaa katsoa tätä maailmaa kameran takaa. Bloggaaminen on liittänyt minut virtuaaliseen todellisuuteen, jossa voin olla oma itseni  määrittelemälläni tavalla. Katsoa tätä pientä kolkkaa kotikonnuillani kameran linssin takaa.Tansku haastoi minut Minun puutarhassani-blogissa pohtimaan vastauksia seuraaviin kysymyksiin:

1.Mikä on ollut elämässäsi pahin tilanne? 

 -elämäni tähän mennessä pahimmasta tilanteesta olen joten kuten selviytynyt, tosin toipuminen siitä kesti pitkään, enkä vieläkään mielelläni asiasta halua kertoa
 
2.Miten vietät päivän kotonasi,oletko sisä/ vai ulkoilma ihmisiä?

 - Kesällä ulkoilmaihminen, talvella ehdottomasti sisäihminen(mieluimmin olisin karhu, joka koisaisi talven yli omassa pesässään.)
 

3.Mitä sana turvallisuus tuo mieleesi?
-perhe, koti, usko ja isänmaa
 
4.Tykkäätkö olla järvellä soutelemassa vai oletko enempi metsissä liikuskelija?

 -tykkään soudella järvellä, tykkään kävellä metsässä 
 
5.Mikä oli/on sinun haaveesi?

-suurin haaveeni, hm...olla ihminen ihmiselle
 
6.Tykkätkö möyriä kasvimaalla vai tekeekö sen joku toinen?

-oo, meillä tekee sen toinen, naskartelija rakastaa kasvimaalla möyrimistä. 
 
7.Mitä haluat elämältäsi tänään?

-mitä haluan elämältäni tänään....tänään on kutakuinkin hyvä päivä, aurinko paistaa, vatsani on täynnä ruokaa, eikä mistään edes kolota tällä hetkellä.

 
8.Tykkäätkö eläimistä,jos tykkäät,niin mistä?

- on hienoa katsella kun kirjosieppo on palannut muuttomatkoiltaan, västäräkit hyppivät parittain pihamaalla ja naapurin kisu on tullut minua monena päivänä tervehtimään
 
9.Mikä on sinun elämän mottosi?

 Ehjimmät meistä on sirpaleista tehty /Tommy Taberman
 
10.Oletko hyvä ruoanlaitossa? 

-olen mielestäni kohtalainen arkiruokien valmistaja.. 
 
11.Mainitse 3 tärkeintä asiaa itsestäsi?

-kun luet vastaukseni tähän asti, myös tämä kysymys saa niiden vaihtelevaisissa muodoissa vastauksensa.


  Lapiolla hiekkaa blogista sain uuden pähkäilemisaiheen, siellä Sirokko nimittäin kysyy näin: "Onko tie rehellisyyteen ollut aina niin suora? Missä kulkee teidän rehellisyytenne raja?"
Rehellisyys lienee peruspilareita joihin kasvatukseni tähtäsi, eli onnistuivatko vanhempani rehellisyyteen kasvattamisessa?
 "Ei ole rehellinen se mies joka polttaa kielensä mutta ei kerro kumppanilleen, että keitto on kuumaa."

Muistan hyvin milloin olen toiminut ensimmäistä kertaa opetettua vastaan. Näpistin naapurin tytöltä leikkiharavan, jonka poikkipuuhun oli hakattu rautanauloja ja sellaisen tietysti halusin itselleni. Muistan miten jouduin ankarien nuhdesanojen keralla palauttamaan haravan naapuriin ja pyytämään anteeksi.

"Omatunto on ihmisen pikku kuningas."

Rehellisyys kattaa paljon isomman alueen, kun sitä alkaa toden teolla pohtia. Kuinka rehellinen olen puheissani, ajatuksissani, teoissani? Eikös vaan meillä ihmisillä ole taipumus kertoa asiat itselle edullisella tavalla? Muistan miten äiti opasti puhuvaista tytärtään, kotiasioista ei sitten puhuta kylällä"Kultaomenia hopeamaljassa, on sanat oikeat sanotut ajallansa."  
Vaitiolo hoitotyössä oli itsestäänselvyys, mutta sen toteuttaminen tuotti joskus hankaluuksia. Silloin oppi leegion kiertoilmaisuja joita käytti aina voidakseen sivuuttaa kysymykset joihin ei saanut vastata. Esim. miten rouva N.N tai herra H.H
nyt voivat, saatoin vastata, koska olette käyneet katsomassa heitä,  tervetuloa, meillä noudatetaan vierailuissa avointen ovien päivää.
Itseään vahingoittavaa rehellisyyttä on myös syytä tutkia. Kysymykseen, olenko sinun mielestäsi laihtunut, on viisainta antaa neutraali vastaus, etenkin jos oma mielipide poikkeaa toivotusta vastauksesta.
Minäkin haluan kysyä teiltä rakkaat bloggaajat: kuvaile minulle minkälainen on mielestäsi fiksu ihminen?

Tällaisissa mietteissä kulkee Kuvittelija tänään.  

10 kommenttia:

 1. Ajattelemisen aihetta antava postaus. Hymyilytti, kun juuri eilen katselin yhdessä tilaisuudessa otettuja kuvia ja ajattelin just noin ;D Kiva saada tutustua sinuun noiden vastaustesi kautta.
  Milainen on fiksu ihminen: tähän voisi luetella ika rimpsun, mutta ainakin nämä pari tärkeää ominaisuutta fiksussa ihmisessä on - hän hyväksyy erilaisuuden, ei jyrää, vaan antaa tilaa myös muille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksestasi Marjukka!
   Fiksun ihmisen käsitettä olen paljon pähkäillyt, valokuvissa olemista vältellyt ja äänen vähentämiseksi opetellut sordiinon käyttöä.

   Poista
 2. Olipa pitkä ja miettimistä aiheuttava postaus.
  Ja se fiksu ihminen..hmm. No sellanen ainaskin, ketä arvostaa ihmistä, ihmisenä. Eli tasapuolisesti kaikkia.
  On rehellinen ja luotettava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakka
   Kuvittelen olevani pohdiskelija luonteeltani, silloin tulee aatelluksi yhtä sun toista.
   - eli lisään fiksun ihmisen ominaisuuksiin, toisia ihmisiä arvostava, rehellinen ja luotettava.

   Poista
 3. Sait taas niin hienon postauksen aiheesta. Heh, nuo ekat on kyllä niin totta, ensimmäisenä aina katsoo itseään kuin outoa lintua.
  Paljon puhuvia lainauksiakin olet löytänyt, sinulla taitaa olla valokuvamuisti, oikeasti.
  Kivaa pohdintaa rehellisyydestä. Se onkin paljon laajempi asia kuin alunperin ajattelinkaan, sisältää myös valehtelemisen ja vaikenemisen. Joskus on valittava valkoinen tie, joka myös on mielestäni osa fiksuutta. Fiksun kun käsitän niin ettei puheissaan ja teoissaan loukkaa, osaa ottaa huomioon muutkin ihmisinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirokko
   Eikö olekkin kumma juttu, ettei pidä näkemästään kun itseään kuvasta katsoo, eikä kuulemastaan kun kuuntelee. Mistähän tämäkin kertoo?

   Fiksuudesta ajattelen tavallasi.

   Poista
 4. Jopas olet ollut ajattelevaisella tuulella. Vakavia asioita, joita onkin hyvä joskus pohtia. Olemme sukupolven lapsia, jolloin oli kuria ja tiukkoja neuvoja, joskus liikaakin, mutta vanhemmiten on alkanut ymmärtää sitä aikaa ja vanhempiaan.

  Harakka ja Sirokko jo vastasivat hienosti rehellisyyteen ja olen heidän kanssaan samaa mieltä. Lisäisin vielä, että joskus on hyvä olla viisaasti vaiti. Parempi vaieta kuin loukata, tietenkin tässäkin on tapauksia ja tapauksia...
  Kuuntelemisen taito on hyvin tärkeä, sitä ei kaikilla ole, olen huomannut ja joskus säälittää joku, joka aina vaan kuuntelee, eikä hänen vuoronsa puhua tule koskaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siru
   Totta, kuria oli joskus liikaakin, mutten koskaan koe että aiheettomasti olisi kuritettu, kyllä minä sellainen vilpertti lapsena olin.

   Kuuntelemisen taito on todella jalo.

   Poista
 5. Syvällisten pohdintojesi tuloksena rupesin pohdiskelemaan itsekin. Rehellisyys ennen kaikkea, tykkään myös, vaan jos sen arvaa loukkaavan jotain pahoin, niin en ole puhdas pulmunen ns. valkoisten valheiden suhteen. Ihmissuhdediplomatia on joskus niin herkkähipiäistä. Tosin en tällä tavoin kaidalla polulla liikkuessasi loukkaa ketään tai mitään, en ainakaan koskaan tarkoita loukata.
  Jos oikein syvälle poraudun, niin rehellisyyden nimissä tiedän olevani 100% rehellinen vain itselleni, vaikka sorrunkin joskus jotain muuta uskottelemaan, mutta silloin tiedän huijaavani itseöäni. Niinkin tietysti tapahtuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aimarii
   Tämä ei ole helppo pähkinä pohdittavaksi, sillä tässä on niin paljon toisaalta ja toisaalta ajatuksia.

   Se on pitkälle samaa pyörittämistä kun aletaan puhua kateudesta, todella jänniä ovat elämän mutkat.

   Poista