keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Mustarastas laulaa

Näinä uskomattoman lauhoina maalispäivinä on mustarastas aloittanut laulannan, sävelkulun josta en koskaan saa kylläkseni. Virtuoosimainen äänen käyttö tuo kevään iholle tavalla, jonka muistaa edellisistä keväistä. Sen sointi toistuu samana, mutta sen vaikutus mieleen on moninkertainen. Luonto on alkanut hoitaa lastaan.

Takatalven tulo kiirii jo kantapäillä, sillä viikonlopuksi ennustetut lumisateet eivät lupaa varhaisille muuttajille kovin auvoisia aikoja. Ruokinta jatkuu tietysti, mutta muut kevätpuuhat saa huoletta laittaa odottamaan. Tämän haluan tintusille kertoa, sikäli kun ymmärtävät minun yrityksiäni. Olen nimittäin toppuuttanut niiden tuloa sanoin.

Ja onhan täällä muitakin vaaroja. Olen lintuja seuratessani huomannut haukkojen lisääntyneen. Etenkin lintulaudan tienoilla käy aikamoinen vilske, niiden liitäessä äänettömästi ja napatessa pikaruokaa suuhunsa melko taidokkaasti. Elämme vaarallisia aikoja lintumaailmassa(kin.)

Mökin lintumaailma poikkeaa melkoisesti asutusalueen vastaavasta. Punatulkkuja näin yhdellä kertaa kuusi, mutta ne ovat arkalaisia luonteeltaan. Pienikin rapaus ja ne kahahtavat lentoon, toisin kuin rohkeammat talitiaiset, hömötiaisista puhumattakaan.

Joutsenystäväni ovat myös saapuneet. Ne makoilivat järven jäällä kun yritin mahdollisimman varoen lähestyä niitä kamera kaulassa. Lepääminen vaihtui kalkatukseksi ja levottomaksi liikehdinnäksi. Annoin heidän olla omassa rauhassaan ja poistuin vaappuen takavasemmalle, sillä jää oli melko liukas ja minulla ei ole varaa kaatumisiin näillä luunmurtumakokemuksilla.

Keväinen moottorisahalintu on ahkerasti laulanut laulujaan. Vuoroansa odottaa sirkkelilintu, sillä Naskartelija on päättänyt: meit ei pane idän halla, eikä pohjan pakkaset  ei ainakaan ensi talvena.

Tomaatin siemenet on laitettu multaan, kiitos Usva kysymästä, ja nyt odotetaan ensimmäisten sirkkalehtien ilmestymistä. Ihan kokonaan en keväälle ole antautunut, en ainakaan vaatetuksestani päätellen, sillä jos lumisade meidät viikon lopulla yllättää toppahousu rules...

Aurinkoa päiviinne toivoo Kuvittelija!


14 kommenttia:

 1. Jos minä saisin selkääni siivet ja pyllyyni pitkän pyrstön,olisin kernaasti joutsen. Hyvältä tuntuu, kun lintuystävät ovat saapuneet.

  Pikkasen käy kateeksi nuo teidän puupinorivistöt. Viivasuoratkin vielä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piri
   Naskartelija on viivasuoran ystävä, tämä alkaa näyttää jo hieman puuhuoneelta.

   Poista
 2. Hienot kuvat! Kyllä tuosta puupinosta riittää lämmikettä :)
  Täälläkin linnut laulaa ja on keväistä... toivottavasti takatalvi on pikaisesti ohimenevä lämpötilanmuutos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ameba Donna

   Toivotaan takatalven olevan ohimenevää laatua.

   Poista
 3. Hienot lintukuvat. Sinulla on paljon mukavia lintuystäviä. Ja sirkutus on jo alkanut.

  VastaaPoista
 4. Naskartelijan pitäisi rakentaa iso katos, jossa roikkuisi lämpöputkia, niin kuin talviterasseilla. Sitten vaan häätäisit laulajat lämpöön, jos tuo kamala, ennustettu takatalvi tulee. Tai onko se edes takatalvi...nämä ihanat kelit ovat vaan huijanneet meidän uskomaan, että voisi jo olla kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Susu

   Totta turiset, eihän se mikään takatalvi ole joka maaliskuussa tulee. Olen vain ollut niin fiiliksissä näistä' lämpimistä säistä.

   Muuttolintuja on tullut parvittain. Kyllä pitää rakentaa iso terassi.

   Poista
 5. Meillä on mustarastas sinnitellyt koko talven, mutta vasta nyt alkavat varovaiset ensimmäiset sävelet kuulua. Tinteillä on jo jotain meneillään...
  Voi Naskartelija, mikä touhu. Meillä on naapurissa samanlainen puunkerääjä, varmaan riittävät kymmeniksi vuosiksi. Eivät ole meidän ikkunan kohdalla, joten eivät häiritse.
  Minä ostan pari tainta ensi kesänä, koska nyt on uusia suunnitelmia, mutta siitä sitten myöhemmin :-DD
  Ai niin, piti vielä kertoa, että parina päivänä on kurkien ääniä jo kuulunut. En nähnyt, mutta pari lintua ei pysty sellaista keskustelua pitämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usva
   Meille ilmestyi päivänä muutamana oikein mustarastas parvi ja ne pitivät vahvemman oikeudella ruokintapaikkaa hallussaan.

   Kurkiakin on tullut ja joutsenia, mutta näin myös ison parven lintusia joita en tunnistanut. Jäätyvätkö ne jos tulee oikein kylmä ilma?

   Poista
  2. BirdLifen edustaja sanoi tässä yhtenä päivänä uutisissa, että linnut lähtevät takaisin jonkin matkaa, jos tulee kylmä. Uskotaan siis, etteivät palellu. Mitähän nuo lintusesi olivat? Pystytkö yhtään kuvailemaan?

   Poista
  3. Usva
   Ne lensivät jännästi sysäyksittäin, kuin tehden kaaria ilmaan. Muuta en osaa sanoa.

   Poista
 6. Upeat lintukuvat, meilläkin mustikset jo laulelevat. Komeat ovat nuo puupinotkin.
  Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sirpa

   Mustiksilla on niin hieno soundi, sitä kyllä kuuntelee mielellään.

   Poista